P. Puchalski o ekologicznej żywności i rolnikach
fot. mm

Mniej gospodarstw produkujących ekologiczną żywność i mniejsza powierzchnia takich upraw. Tak sytuację w tej branży opisuje najnowszy raport Najwyższej Izby Kontroli. Piotr Puchalski, prezes Związku Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego - powiedział w naszym programie, że jest to skutek wprowadzonych pięć lat temu uregulowań prawnych. Jak mówił, rolnicy - ekolodzy w naszym kraju ciągle oczekują na takie otoczenie prawne, jakie mają ich koledzy w innych krajach Unii Europejskiej.

Raport NIK wskazuje także na podwojenie się w naszym kraju liczby przetwórni żywności ekologicznej sprowadzających dla swoich potrzeb surowiec z zagranicy. W ocenie Piotra Puchalskiego to zjawisko jest skutkiem dużego rozdrobnienia polskich producentów. Zdaniem naszego gościa sytuacja na rynku żywności ekologicznej zmusi jej producentów do zrzeszania się wokół dużych operatorów - dostawców.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

  • 07 Gru, 2019
    Marek Kachaniak o szkoleniu lotników.
    Marek Kachaniak o szkoleniu lotników.
    Dziś okazja do zwrócenia uwagi na osiągnięcia i znaczenie lotnictwa i do przyjrzenia się metodom szkolenia ludzi, którzy siadają za...
  • 06 Gru, 2019
    Mikołaj Birek o cyfrowym malarstwie
    Mikołaj Birek o cyfrowym malarstwie
    Malarstwo cyfrowe to coraz bardziej popularna technika tworzenia obrazów. Jednym z podkarpackich artystów korzystających z dobrodziejstw technologii cyfrowej jest Mikołaj...
  • 06 Gru, 2019
    Turniej recytatorów w Przemyślu
    Turniej recytatorów w Przemyślu
    W Bibliotece Publicznej w Przemyślu odbył się kolejna edycja Turnieju Recytatorskiego Jednego Poety. Recytatorzy wzięli na warsztat wiersze Adama Wiedemanna,...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj