Przez najbliższe dwa tygodnie, do 22 listopada, w Starostwie Powiatowym w Jarosławiu można obejrzeć wystawę przedstawiającą jarosławsko-użgorodzkie spotkania młodzieży.

Uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu i Colledżu Handlowo - Ekonomicznego w Użgorodzie realizowali projekt pod nazwą „Karpackie smaki na granicy dwóch kultur”.  Poznawali historię, kulturę i tradycje Podkarpacia i Zakarpacia, a zwłaszcza tradycje kulinarne. Młodzież z Jarosławia gościła na Ukrainie we wrześniu a rewizyta ukraińskiej młodzieży odbyła się na Podkarpaciu w październiku. Prowadzone były warsztaty kulinarne, prezentacje i wykłady m.in w hotelu Arłamów, w Dworze Zygmuntówka w Szówsku, w restauracji ADM w Jarosławiu.

Dodatkowym efektem projektu jest publikacja „Karpackie smaki na granicy dwóch kultur” zawierająca przepisy potraw przygotowywanych przez uczniów.

 Projekt „Karpackie smaki na granicy dwóch kultur” został zrealizowany z dotacji Ministerstwa Edukacji Narodowej w ramach Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży.

Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj