Aleksander Zacios: Towarzystwo im. św. Brata Alberta szykuje się do sezonu zimowego
Fot. Marcin Kalita

Ponad 20 ton warzyw przekazali do tej pory podkarpaccy rolnicy rzeszowskiemu Towarzystwu im. św. Brata Alberta.

Trwa akcja ziemiopłody, czyli coroczna zbiórka warzyw. To właśnie z nich przygotowywana jest zupa, którą bezdomnym wydaje albertyńska kuchnia - mówi Aleksander Zacios, prezes Towarzystwa. W sezonie zimowym jest to około 800 posiłków dziennie.

Ciepłą zupę z porcją świeżego chleba bezdomni mogą zjeść w jadłodajni przy ul. Styki. W połowie listopada uruchamiane są trzy dodatkowe punkty wydawania posiłków.

Również na działalność Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, 1 i 2 listopada wolontariusze będą zbierać pieniądze do puszek. Kwesta - podobnie jak w roku ubiegłym - ma się odbyć na 48 cmentarzach.

Rzeszowskie Towarzystwo im. św. Brata Alberta prowadzi też noclegownie i schroniska dla bezdomnych w Rzeszowie, Racławówce oraz Jaśle.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj