A. Zamorski o grzybobraniu i ropoznawaniu grzybów
fot. mm

Wybierając się do lasu na grzyby warto nastawić się na jeden, dwa gatunki i tylko takie zbierać. Nie ma też ogólnej metody rozpoznawania grzybów jadalnych i trujących trzeba każdy grzyb indywidualnie oceniać i dokładnie oglądać radzi grzyboznawca Artur Zamorski z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Nasz gość dodaje, że w razie jakichkolwiek wątpliwości zebrane okazy należy pokazać osobie, która potrafi je ocenić, można tez przynieść je do Sanepidu w Rzeszowie. Kupując grzyby na targu warto sprawdzić czy są sprawdzone przez klasyfikatora z atestem do takiej oceny.

Nasz gość potwierdza, że pojawiają się w Polsce nowe grzyby, np. nieobecny wcześniej na naszym terenie jadalny borowik amerykański, to grzyb który może wyprzeć polskiego borowika szlachetnego. Spotykamy też grzyby, które z uwagi na zmiany klimatu zaczynają występować na terenach, gdzie nigdy ich nie widziano, przykładem może być trujący borowik żółtopory który pojawił się na Podkarpaciu.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj