"Smaki Jesieni" w Boguchwale
fot.J. Piekło

Sok agrestowy z dziką różą w wykonaniu piekarni "Radosna Twórczość" i powidła śliwkowe autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Nosówki zdobyły uznanie jury w konkursie "Spiżarnia Pełna Smaków". Podczas czwartej edycji Festiwalu "Smaki Jesieni" w Boguchwale lokalni wytwórcy zaprezentowali swoje najlepsze przetwory z tegorocznych zbiorów. 

W kategorii przetwory warzywne pierwszą nagrodę zdobyła Janina Olszańska z Krasiczyna za sałatkę "Pory na zimę". Pani Janina Chętnie dzieli się swoimi przepisami. Jak podkreśla, tajemnica jej sałatki tkwi w nieblanszowaniu pora. 

Marcin Purgacz, przewodniczący jury konkursu zaznaczył, że kulinarne dziedzictwo Podkarpacia jest przodujące w Polsce, a tradycja miesza się z nowoczesnością. Festiwal Smaki Jesieni w Boguchwale zaprezentował bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych związanych z jesienią. 

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Artykuły powiązane

  • 28 Mar, 2020
    Teatr Maska w sieci
    Teatr Maska w sieci
    Mimo zamknięcia budynku Teatru i zaprzestania działalności, rzeszowska scena "Maska" przygotowuje w czasie kwarantanny dla swoich widzów specjalne programy. Kilka...
  • 28 Mar, 2020
    Głogów Małopolski będzie większy?
    Głogów Małopolski będzie większy?
    Radni Głogowa Małopolskiego podjęli uchwałę w sprawie wystąpienia do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z wnioskiem o zmianę granic miasta. Chodzi o włączenie do...
  • 28 Mar, 2020
    Lucyna Pściuk o wpływie pandemii na bieszczadzką turystykę
    Lucyna Pściuk o wpływie pandemii na bieszczadzką turystykę
    Pandemia koronawirusa mocno uderza w branżę turystyczną. Dotyka nie tylko duże biura, ale jest także zagrożeniem dla mniejszych pensjonatów i...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj