W kościele katolickim dziś Wielka Sobota, tradycyjnie odbywa się święcenie pokarmów. Niegdyś do poświęcenia zanosiło się wszystkie produkty, które były spożywane w Wielkanoc, z czasem kosze były mniejsze, ale wszystkie pokarmy musiały być choć w małych ilościach.

W koszyczku najważniejszy był baranek symbolizujący zmartwychwstałego Chrystusa, mógł być gipsowy, pieczono go z ciasta drożdżowego, robiono z masła, a także z cukru.

Musiały być wszystkie produkty, żeby ich nigdy nie brakowało w domu, czyli chleb, jajka - symbol nowego życia, wędliny - oznaczające dobrobyt, masło i ser. Świecono chrzan z octem na pamiątkę, że Chrystusa octem poili na krzyżu, sól, która służyła jako zaklęcie przeciwko złym mocom.

W Wielką Sobotę święci się też wodę i ogień. Po powrocie do domu ludzie pili wodę, do której wcześniej wrzucali węgielki, które pochodziły z ognisk zapalanych pod kościołem. Połączenie tych dwóch przeciwstawnych sił miało dawać człowiekowi zdrowie. Święcona woda była też wlewana do studni.

Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Artykuły powiązane

1 komentarz

  • Walter 20 Kwi, 2019

    Dobrze wszystko pamietam choc nie mieszkam w Polsce ponad 50- siat lat. Wesolych Swiat Wielkanocnych Happy Easter.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Polskie Radio Rzeszów

Adres:
Zamkowa 3
35-032 Rzeszów
Telefon:
+48 17 852 15 01
Faks:
+48 17 875 05 03

Dodatkowe informacje

Dodatkowe informacje:

Antena: + 48 17 222 22 22

Newsroom: +48 17 875 01 50

Studia terenowe

Ostatnie komentarze

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj