Dr W. Jastrzębska o utrzymujących się wysokich cenach warzyw
Fot. ak

W Polsce utrzymują się wyjątkowo wysokie ceny warzyw. Przykładowo kilogram pietruszki kosztuje nawet 17 zł. Bardzo droga jest tez kapusta i ziemniaki.

Zdaniem dr Władysławy Jastrzębskiej ekonomistki z Uniwersytetu Rzeszowskiego spowodowane jest to mniejszą podażą, gorszymi ubiegłorocznymi plonami, większymi kosztami produkcji i wspólną gospodarką w obrębie krajów Unii Europejskiej, która zakłada wyrównywanie cen. 

Gość Radia Rzeszów odniosła się też do pomysłu likwidacji marek własnych dyskontów na rzecz promocji marek narodowych. Oceniła, że mogą na tym zyskać lokalni producenci, gdyż teraz  często nie mając wyboru sprzedają hipermarketom prawie po kosztach produkcji.

Doktor Władysława Jastrzębska podkreśliła jednak, że nieodzowna jest lepsza promocja lokalnych produktów.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

1 komentarz

  • dfsdfsdf 26 Mar, 2019

    Dobre tylko dlatego, że polskie? Słaba argumentacja.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj