17 maja 2019 19:00
17 maja o godzinie 19.05 w studiu koncertowym Polskiego Radia Rzeszów wystąpił Mariusz Wawrzyńczyk. Mariusz Wawrzyńczyk to zwycięzca  52. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w koncercie „Debiuty”. 29 czerwca 2018…
Happysad
Fot. Marek Kołodziej

22 marca o godz. 19:00 w Studiu Koncertowym im Tadeusza Nalepy w Polskim Radiu Rzeszów wystąpił zespół Happysad

Z okazji dziesięciolecia płyty "Mów mi dobrze", czwartej w dyskografii Happysad, a pierwszej, która w historii zespołu zyskała status platynowej płyty, w lutym 2019 r., nakładem Mystic Production, ukaże się edycja winylowa w nowej, zremasterowanej przez Leszka Kamińskiego wersji, i w nowej, choć starej okładce (była to jedna z pierwszych propozycji okładki, ostateczni zwyciężył wówczas inny projekt). Dziesięcioleciu „Mów mi dobrze” zespół Happysad postanowił zadedykować także najbliższą trasę koncertową, która rozpocznie się 8 lutego 2019 r. w Krynicy, a zakończy w połowie kwietnia koncertami w Irlandii.

- „Moment pracy nad tym materiałem to absolutny wystrzał energii, jaką dała nam wtedy praca z nowym wydawcą, Mystic Production, nowy muzyk - Daniel Pomorski, nowa, podwarszawska, chłodna, ale przytulna sala prób, której stworzenie było naszym marzeniem i priorytetem oraz wiosna po długiej, nieprzyjemnej zimie. Wpuszczenie jej do próbowni było dla nas zastrzykiem endorfin i haustem weny. Chyba nigdy tak łatwo i szybko nie pracowaliśmy świadomie nad płytą” - podsumowuję powstawanie płyty „Mów mi dobrze” Łukasz Cegliński, gitarzysta Happysad.

„Mów mi dobrze” świetnie znosi koncertową próbę czasu. „W piwnicy u dziadka”, „Taką wodą być” i „Nie ma nieba”, osiadły w koncertowym repertuarze zespołu niemal na stałe. Tym tym razem, z okazji okrągłej rocznicy jej nagrania będzie można usłyszeć na żywo także rzadziej grane utwory z tego krążka. Wiosenna trasa została więc nazwana „Mów Mi Dobrze Tour 2019”, ale nie tylko utwory z tej płyty pojawią się na trasie. W końcu „Mów mi dobrze” to nieco ponad 40 minut muzyki, a klubowe koncerty Happysad trwają zazwyczaj nieco ponad dwie godziny.

Mów mi dobrze tour 2019 

8 lutego – Krynica-Zdrój – Pijalnia Główna
9 lutego – Gomunice – Bogart
23 lutego – Warszawa – Palladium
24 lutego – Biała Podlaska – Fregata
2 marca – Szczecin – Peron 5
8 marca – Rzeszów – Pod Palmą
9 marca – Katowice – Mega Club
10 marca – Kraków – Kwadrat
15 marca – Wrocław – A2 Centrum Koncertowe
16 marca – Wałbrzych – Stara Kopalnia
22 marca - Polskie Radio Rzeszów
23 marca – Lublin – Graffiti
24 marca – Siedlce – MOK Sala Podlasie
29 marca – Świecie - Chocolate
30 marca – Iława – IOWA Music Bar
31 marca – Gdańsk – Parlament
5 kwietnia – Łódź – Wytwórnia

BIOGRAFIA

Happysad powstał w 2001 roku w Skarżysku-Kamiennej. Od lat jest jednym z najpopularniejszych polskich zespołów, wyprzedających bilety na swoje koncerty. Zespół ma na koncie ponad 1000 koncertów w całym kraju, 3 platynowe i 5 złotych płyt oraz rekordy frekwencji w kilkunastu popularnych klubach w Polsce.
W lipcu 2004 r. ukazał się debiutancki album zespołu „Wszystko jedno”, a rok później „Podróże i pod prąd”, które dziś są złotymi płytami. 1 września 2007 podczas III edycji organizowanego przez zespół Happysad festiwalu SKARfest miała miejsce premiera trzeciego krążka zespołu – „Nieprzygoda”. Premiera tej płyty znalazła się na pierwszym miejscu OLIS – listy najlepiej sprzedających się płyt w Polsce i szybko została złotą płytą.
Koncertowe wydawnictwo DVD Happysad "Na żywo w STUDIO" zyskało status złotej płyty już w dniu premiery, 24 listopada 2008, a w maju 2009 r. DVD uzyskało status platynowej płyty.
W październiku 2011 ukazało się jubileuszowe wydawnictwo „Zadyszka”, podsumowujące dziesięć lat działalności zespołu, składające się z dwóch płyt. Na pierwszym krążku 13 zaprzyjaźnionych zespołów gra utwory Happysad, a drugi to DVD z koncertem zespołu z Jarocina z udziałem urodzinowych gości.
Kolejne premierowe płyty zespołu debiutowały na szczycie OLISu i szybko pokrywały się złotem, a wydana w 2009 r. płyta „Mów mi dobrze” oraz pochodząca z 2012 r. „Ciepło/zimno” zyskały status platynowej płyty.
W 2013 roku ukazało się kolejne wydawnictwo DVD i 2CD dokumentujące występ zespołu na Przystanku Woodstock w 2012 i – jako zdobywca Złotego Bączka – w 2013 roku.
W lutym 2014 roku zespół rozpoczął współpracę z producentem Marcinem Borsem, z którym nagrał album “Jakby nie było jutra”, który w październiku 2014 r. zadebiutował na 1 miejscu OLIS, spotkał się z bardzo dobrymi recenzjami i w ciągu miesiąca zyskał status złotej płyty. Najnowsza płyta zespołu „Ciało obce” ukazała się 10 lutego 2017 r, a albumowi towarzyszy 11 wideoklipów zrobionych przez ekipę SKY Piastowskie, które w ciągu roku od premiery zgromadziły ponad 10 milionów wyświetleń.

Skład zespołu:
Kuba Kawalec - wokal, gitara
Łukasz Cegliński – Pan Latawiec – gitara, wokal
Artur Telka – bas
Jarek Dubiński – Dubin – perkusja
Maciej Ramisz – instrumenty klawiszowe, gitara, wokal
Michał Bąk – saksofon, instrumenty klawiszowe

Dyskografia:
„Wszystko jedno” – 2004 r. (SP Records)(złoto)
„Podróże z i pod prąd” – 2005 r. (SP Records)(złoto)
„Nostress/Łydka” – 2006 r. – singiel (SP Records)
„Nieprzygoda” – 2007 r. (SP Records)(złoto)
„Na żywo w Studio” – 2008 r. – 2DVD (Mystic Production)(platyna)
„Na żywo w Studio” – 2009 r. – 2CD (Mystic Production)
„Mów mi dobrze” – 2009 r. (Mystic Production)(platyna)
„Zadyszka” – 2011 r. – CD/DVD (Mystic Production)
„Ciepło/Zimno” – 2012 r. (Mystic Production)(platyna)
„Przystanek Woodstock 2013” – 2013 r. 2CD/DVD(Złoty Melon)
„Jakby nie było jutra” - 2014 r. (Mystic Production)(złoto)
„Ciało obce” - 2017 r. (Mystic Production)(złoto)

Oceń ten artykuł
(7 głosów)
Czytany 453 razy

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj