NA ŻYWO

Fruwające patelnie

Jak polować na koniki polne? Czy można jeść mrówki, a może lepsze są gąsienice? Na te i inne pytania dotyczące przyrządzania nietypowych potraw z bezkręgowców czy mniej znanych roślin opowiemy w cyklu spotkań Radia Biwak pt. "Fruwające Patelnie". Prof. Łukasz Łuczaj, przyrodnik i podróżnik odkryje przed nami kilka mniej znanych sposobów przetrwania na wakacjach bez kotleta schabowego czy kurczaka z grilla. W każdy czwartek zaprasza Renata Machnik

Ostrożeń łąkowy

Pierwsze spotkanie z Łukaszem Łuczajem - profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego, przyrodnikiem, biologiem, etnobotanikiem, propagatorem dzikiej kuchni. Jest on w stanie wyżyć siebie i innych w każdych warunkach i wszędzie. Zna zioła całego świata, a także występujące tam robaki i owady.

One też bywają jadalne, o czym przekonał się podczas swoich licznych podróży. Swojego fachu uczył się od Indian i starszych kobiet mieszkających na Podkarpaciu. Cząstkę tej wiedzy przekaże nam podczas kolejnych wakacyjnych spotkań a bohaterem pierwszego będzie ostrożeń łąkowy.

Czytaj więcej