NA ŻYWO

Jolanta Danak

Jolanta Danak

Podróże są moją pasją. Najpierw poznałam Polskę, potem zaczęłam wyjeżdżać za granicę. Nie liczyłam, ale odwiedziłam chyba kilkadziesiąt krajów świata. Lubię poznawać mieszkańców tych miejsc gdzie przebywam, rozmawiać z nimi, szukam polskich akcentów. Z każdej wyprawy przywożę tysiące zdjęć i nagrania dźwiękowe i płyty z muzyką etniczną, Tak powstają reportaże radiowe, publikacje prasowe i wystawy fotograficzne.

W Radiu Biwak będę m.in. przewodnikiem po regionalnej kuchni, razem odwiedzimy skansen w Kolbuszowej i porozmawiamy z gośćmi Światowego Festiwalu polonijnych Zespołów Folklorystycznych.

Gorzyce fotki czekają na opis

22 placki - tyle upiekły panie z KGW w Gorzycach koło przeworska na wesele córki swojej koleżanki. W cyklu „Ludowe Obserwatorium Gastronomiczne” we wtorek będziemy z paniami piec jeden z placków weselnych według starodawnego przepisu babci jednej z pań. Zaprasza Jolanta Danak.

Proziakoburgery, gospodarski przysmak

Proziako-burgery to połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesną. W cyklu "Ludowe Obserwatorium Gastronomiczne" w najbliższy wtorek ten unikatowy przysmak przyrządzać będę razem z przedstawicielami Koła Gospodyń Wiejskich nr 2 w Nowej Wsi koło Rzeszowa. Dodam, że dwa lata temu proziako-burger zdobył drugą nagrodę na międzynarodowym konkursie kulinarnym na Węgrzech. My pokażemy jak się go robi.

Miłośnicy kuchni regionalnej

We wtorkowym cyklu "Ludowe Obserwatorium Gastronomiczne" promować będziemy regionalną kuchnię. Razem z przedstawicielkami Kół Gospodyń Wiejskich, mistrzami kuchni, blogerami kulinarnymi i miłośnikami tradycji, gotować będziemy potrawy według starodawnych receptur.