NA ŻYWO

Jolanta Danak

Jolanta Danak

Podróże są moją pasją. Najpierw poznałam Polskę, potem zaczęłam wyjeżdżać za granicę. Nie liczyłam, ale odwiedziłam chyba kilkadziesiąt krajów świata. Lubię poznawać mieszkańców tych miejsc gdzie przebywam, rozmawiać z nimi, szukam polskich akcentów. Z każdej wyprawy przywożę tysiące zdjęć i nagrania dźwiękowe i płyty z muzyką etniczną, Tak powstają reportaże radiowe, publikacje prasowe i wystawy fotograficzne.

W Radiu Biwak będę m.in. przewodnikiem po regionalnej kuchni, razem odwiedzimy skansen w Kolbuszowej i porozmawiamy z gośćmi Światowego Festiwalu polonijnych Zespołów Folklorystycznych.

Kapusta ziemniaczana

Przez dwa miesiące, o tej godzinie zwracaliśmy uwagę na tradycje kulinarne Podkarpacia. Prezentowaliśmy nietuzinkowe przepisy gdzie obok starodawnych potraw, były smakołyki z współczesnymi modyfikacjami. Na koniec w Ludowym Laboratorium Gastronomicznym wracamy do tradycji. Kapusta ziemniaczana - to brzmi jak sprzeczność, ale posłuchajmy relacji Jolanty Danak.

Cebulaki

Na słodko lub na słono. Pieczywo drożdżowe to domena Futomy w powiecie rzeszowskim - mówią tamtejsze kobiety. We wtorkowym  cyklu - Ludowe Obserwatorium Gastronomiczne będziemy piec pyszne cebulaki.

Pierogi, uszka, pielmieni, czy wareniki

Jak się okazuje ta potrawa choć ma różną nazwę jest podobna i nie jest domeną tylko Polaków ale wszystkich Słowian. Warto uważnie posłuchać wtorkowego cyklu  - Ludowe Laboratorium Gastronomiczne. Będziemy na polsko-ukraińskim pograniczu, w okolicach Przemyśla i będziemy lepić... Co? okaże się to w relacji Jolanty Danak.

Kaczka pieczona po klęczańsku

We wtorkowym cyklu  Ludowe Laboratorium Gastronomiczne odwiedzimy Klęczany koło Sędziszowa Małopolskiego i razem z paniami z KGW Beatą Cyzio i Barbarą Rojek przygotowywać będziemy kaczkę pieczoną po klęczańsku.

Jest ona faszerowana mięsem wieprzowym z orzechami włoskimi i przyprawami. Po przestudzeniu podawana jest z sosem z czarnej porzeczki, lub śliwkowo-chrzanowym. Smakuje wybornie.

Ten rarytas będzie reprezentował we wrześniu Podkarpacie w konkursie Smaki Regionów w Poznaniu. 

22 placki pań z KGW w Gorzycach

22 placki - tyle upiekły panie z KGW w Gorzycach koło przeworska na wesele córki swojej koleżanki. W cyklu „Ludowe Obserwatorium Gastronomiczne” we wtorek będziemy z paniami piec jeden z placków weselnych według starodawnego przepisu babci jednej z pań. Zaprasza Jolanta Danak.