NA ŻYWO

Kapusta ziemniaczana

Kapusta ziemniaczana
Galeria

Przez dwa miesiące, o tej godzinie zwracaliśmy uwagę na tradycje kulinarne Podkarpacia. Prezentowaliśmy nietuzinkowe przepisy gdzie obok starodawnych potraw, były smakołyki z współczesnymi modyfikacjami. Na koniec w Ludowym Laboratorium Gastronomicznym wracamy do tradycji. Kapusta ziemniaczana - to brzmi jak sprzeczność, ale posłuchajmy relacji Jolanty Danak.

Jolanta Danak

Jolanta Danak

Podróże są moją pasją. Najpierw poznałam Polskę, potem zaczęłam wyjeżdżać za granicę. Nie liczyłam, ale odwiedziłam chyba kilkadziesiąt krajów świata. Lubię poznawać mieszkańców tych miejsc gdzie przebywam, rozmawiać z nimi, szukam polskich akcentów. Z każdej wyprawy przywożę tysiące zdjęć i nagrania dźwiękowe i płyty z muzyką etniczną, Tak powstają reportaże radiowe, publikacje prasowe i wystawy fotograficzne.

W Radiu Biwak będę m.in. przewodnikiem po regionalnej kuchni, razem odwiedzimy skansen w Kolbuszowej i porozmawiamy z gośćmi Światowego Festiwalu polonijnych Zespołów Folklorystycznych.