"Topinambur i kacapoły" - reportaż Olgi Hałabud
Fot. O Hałabud

W młodości bardziej lubiła czytać książki, niż gotować. Gotowała tak od święta. Chociaż, jak mówi pani Janina Olszowy z Kolbuszowej, zawsze interesowały ją różne zapachy i smaki. Pierwszą książkę kucharską dostała pod choinkę od brata a praca w muzeum skłoniła panią Janinę do zbierania po wsiach starych przepisów. W świat tradycyjnych smaków we współczesnych odsłonach zabiera wszystkich Janina Olszowy, znana i lubiana specjalistka kuchni tradycyjnej. Przepisy kolbuszowskiego "MasterSzefa" poznają uczestnicy warsztatów kulinarnych w skansenie w Kolbuszowej. Uczestnicy gotowali i kosztowali potrawy podczas wspólnego ucztowania. W menu królowały dania z ziemniaków.

Oceń ten artykuł
(21 głosów)
Etykiety

Artykuły powiązane

  • 18 Cze, 2018
    "Dinotopowe" kolekcje młodych słuchaczy
    "Dinotopowe" kolekcje młodych słuchaczy
    Dwaj najmłodsi uczestnicy konkursu podczas ostatniej audycji Dino Top (nadawanej z Brzozowa 16.06) okazali się być kolekcjonerami starego sprzętu RTV....
  • 17 Cze, 2018
    Kolejny etap Cyklokarpatów - tym razem Łopuszna
    Kolejny etap Cyklokarpatów - tym razem Łopuszna
    Ponad 400 osób wzięło udział w sobotnim wyścigu Maratonów Rowerowych Kellys Cyklokarpaty w Łopusznej w gminie Nowy Targ. Zawody odbyły...
  • 17 Cze, 2018
    Pierwszy rzeszowski triathlon
    Pierwszy rzeszowski triathlon
    Ponad 240 zawodników wystartowało w dzisiejszym triathlonie w Rzeszowie. Rywalizacja odbywała się w trzech konkurencjach. Pływanie zorganizowano na Żwirowni, jazdę...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj