Tradycje garncarstwa i regionalna kuchnia w Medyni Głogowskiej
Fot. Iwona Piętak

Kiermasz wyrobów garncarskich, warsztaty lepienia glinianych figurek i naczyń oraz pokazy toczenia na tradycyjnym kole garncarskim - takie atrakcje czekały na gości Jarmarku Garncarskiego w Medyni Głogowskiej. 22 edycja wydarzenia nawiązującego do tradycyjnego rzemiosła tych ziem, zgromadziła garncarzy z Podkarpacia, Lubelszczyzny i Podlasia, którzy chętnie dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami zarówno z najmłodszymi, jak i z dorosłymi uczestnikami Jarmarku.

Były również pokazy innych rzemiosł, na przykład drewniane łyżki i naczynia przywieźli łyżkarze. Z kolei gospodynie wiejskie przygotowały coś dla podniebienia, czyli: proziaki, sery, pierogi, gołąbki, pyszne ciasta i nalewki. Tradycyjnych dań można było spróbować w ramach promocji Kulinarnego Szlaku Wschodniej Polski - wspólnego przedsięwzięcia trzech wschodnich regionów kraju. Z kolei miłośnicy muzyki obejrzeli występy zespołów ludowych i folkowych, a zwieńczeniem Jarmarku Garncarskiego był wieczorny występ grupy De Mono.

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj